Friday, October 23, 2009

kerana sekeping gambar...

“rapat sikit”

“lagi-lagi….”

“ok…cantik! 1,2,3”

KLIK!!! Mungkin inilah yang sering berlaku apabila kita ingin bergambar. Yang jauh, minta dirapatkan…kononnya atas nama seni. Dada bersentuh bahu, pipi bertemu pipi, badan bertemu badan, tangan saling bersentuhan dan sebagainya. Ini satu hal, yang mungkin bukan kerana kerelaan sendiri, cuma sebab atas permintaan jurukamera…yang gadis tersipu malu, tapi merelakan!

Tapi, dalam kebanyakan yang penulis lihat, banyak pula yang sengaja mendekatkan diri, khususnya antara lelaki dan perempuan. Mungkin nak kelihatan mesra, tapi alangkah silapnya tindakan anda.

“Alah…bukannya apa-apa pun. Tak batal air sembahyang eh!”

Mungkin ada yang kata “hanya sekadar gambar, bukannya ada apa-apa pun. Lagipun sekadar bergambar kenangan. Bukannya selalu”.

Mungkin anda tidak sedar, Allah juga sedang merakam apa yang anda lakukan…ke manakah hilang rasa takut anda padaNya?

Bagaimana pula dengan bergambar berdua antara lelaki dan perempuan? Bukankah ia akan mendatangkan fitnah?

Dan yang paling menakutkan, apabila seorang gadis yang kelihatan sopan…tapi kerna ingin bergambar, entah ke mana pergi kesopanannya…

Ada pula yang meletakkan gambar di Facebook, Friendster dan pelbagai jaringan sosial yang lain. Bermacam-macam gaya, manja dan mengoda. Mungkin niat anda baik, tapi anda harus sedar…yang melihat gambar anda bukan semua berniat baik. Mungkin ada hati yang ‘sakit’ yang turut sama melihatnya…terjadi zina mata, hati dan sebagainya, hanya kerana sekeping gambar!

Malah dalam Islam, seorang muslimah dilarang mengamalkan tabarruj, iaitu mendedahkan kecantikan kepada yang lain. Seharusnya anda juga perlu tahu bahawa setiap wajah adalah kurniaan Allah. Tak kira anda cantik, hensem atau tidak…jika anda tidak menjaganya dengan sebaik-baiknya, bagaimana anda ingin menjawab di hadapan nanti???

Link yang berkaitan tajuk  http://saifulislam.com/?p=6127


No comments: